למרות הרשעתו החלוטה, אסיר העולם עמירם בן־אוליאל מנסה בימים אלו להוכיח את חפותו, הפעם במסגרת התביעה האזרחית שהגישו בני משפחת דוואבשה נגדו ונגד מדינת ישראל. כזכור, בן־אוליאל הורשע ברצח שלושה מבני המשפחה, הילד עלי והוריו סעד וריהאם, ובפציעתו הקשה של אחמד דוואבשה בן התשע ביולי 2015. הרשעתו התבססה על הודאה שנתן במהלך חקירותיו ועל שחזורו בזירת הרצח, אף שבחקירתו נעשה שימוש ב"אמצעים מיוחדים" – שם קוד לעינויים – כדי לגרום לו לחדול מלשמור על זכות השתיקה.
בית המשפט המחוזי ובעקבותיו בית המשפט העליון קבעו כי יש לפסול את ההודאות שנגבו מבן־אוליאל סמוך לשימוש בעינויים, אך להכשיר את שאר ההודאות שמסר בימים הבאים, לאחר החקירה ה"מיוחדת". בהתבסס על הקביעות הללו, ולמרות טענת סנגוריו לאורך כל הדרך כי מרגע השימוש באמצעים המיוחדים היה בן־אוליאל נתון תחת איום מתמיד, הוא הורשע בשתי הערכאות פה אחד.
בחודש מאי 2017, זמן רב לפני סיום משפטו של בן־אוליאל במחוזי, הגישו בני משפחת דוואבשה תביעת נזיקין אזרחית לבית המשפט המחוזי בירושלים נגדו ונגד מדינת ישראל. מאחר שזוהי תביעה לפיצוי על נזקי גוף, סכום התביעה לא נקצב מראש, אך מוערך כי הפיצוי יגיע למיליוני שקלים. ההליך התעכב במשך יותר מחמש שנים, עד לסיום המשפט הפלילי והליכי הערעור, כדי למנוע הליך כפול: לפי פקודת הראיות, הממצאים שנקבעו במשפט הפלילי תקפים כראיה במשפט האזרחי.
אולם בשנת 2022, לאחר שבית המשפט העליון דחה סופית את ערעורו של בן־אוליאל, החל ההליך האזרחי להתקדם, ובחודש יולי השנה הגיש בן־אוליאל בקשה לאפשר לו להביא ראיות לסתור את הרשעתו. בבקשה טען עורך דינו, אורי ישראל פז, כי הדבר נחוץ כדי למנוע עיוות דין, ולכן יש להתיר לו להביא את הראיות, בהתאם לחריג הקבוע בסעיף 42ג לפקודה. זוהי למעשה דרישה לניהול מעין "משפט חוזר" בהליך האזרחי, וניסיון אחרון להוכיח את חפותו לאחר שבשדה הפלילי הרשעתו הפכה לחלוטה. בן־אוליאל מבקש בכך לפסול את הרשעתו כראיה, משום שזו הושגה באמצעים לא חוקיים לטענתו, ולמעשה להתחיל שוב את הבירור העובדתי בנוגע לפרשיית הרצח המשולש בדומא.
המדינה, שהייתה הנתבעת הראשונה בתיק, מתנגדת לבקשה, וטוענת כי לאחר ההרשעה אין לאפשר לבן־אוליאל לקיים בירור עובדתי מחודש. בתגובה להתנגדות המדינה תהה עורך דינו של בן־אוליאל אם המדינה זוכרת שגם היא נתבעת בתיק, והיא הכיס העמוק שישלם בסופו של דבר את הפיצויים לבני המשפחה, מאחר שבן־אוליאל נעדר כל נכסים.
"הרשעתו של בן־אוליאל ממשיכה לעורר סוגיות משפטיות ומוסריות כבדות משקל", מסר בתגובה עו"ד אורי ישראל פז, המייצג את בן־אוליאל בהליך הנזיקין נגדו. "הוא טען לחפותו מיום הגשת כתב האישום ועד לדיון הנוסף שנערך בערעורו בבית המשפט העליון, שם עמד כצוק איתן על כך שהרשעתו יסודה בטעות, כמי שלטענתו לא ביצע את העבירה. המדינה אף הודתה בדיון בערעור שאלמלא הודאותיו, שנגבו בעינויים מחפירים בניגוד לדין, הוא לא היה מורשע במעשים הנפשעים שייחסה לו. הוא אומנם לא העיד במשפט עצמו, אך רק לאחר שאיבד אמון במערכת בעקבות ההחלטה השגויה במשפט זוטא בעניינו. כעת משפחתו סומכת על בית המשפט המחוזי בירושלים שיאפשר לו לקבל את יומו לפי פקודת הראיות, ידון בעניינו מחדש ויפטור אותו מתביעת הנזיקין".
נציין כי בשבוע האחרון נפתח קמפיין גיוס כספים נרחב למענו של בן־אוליאל, ועד אתמול בשעות הערב גויסו במסגרתו יותר מ־1.3 מיליון שקלים. לקמפיין, שכותרתו "גם לעמירם מגיע צדק – עושים סוף לעלילה", תרמו דמויות בולטות בציבור הדתי־לאומי, רבנים, אנשי ציבור וגם הזמר אריאל זילבר. בעקבות התרומה הודיעו הזמרים אביב גפן ושלום חנוך על ביטול השתתפותם באירוע חגיגות השמונים לזילבר, שבו היו אמורים להופיע יחד עימו.